2011. október 27., csütörtök

Gondolataim a hozzátáplálásról

Sokan mondják, hogy várjunk vele a lehető legtovább, de 6 hónapos korig minimum anyatejes esetében, tápszeres babánál minimum 4 hónapos korig. Rémisztő statisztikák keringenek mindenfele a korai hozzátáplálás veszélyességéről, hogy ezek a babák majd nagy elhízott cukorbeteg emberek lesznek és mindenre allergiások...

Fontos azért mindenkinek tisztában lenni bizonyos biztonsági szabályokkal:
- lisztet, glutént tartalmazó élelmiszert 4 hónapos korig semmiképpen sem adunk,
- tehéntejet inni nem adunk 1 éves kor alatt, tejszármazékokat (joghurt, túró, sajt stb) 8 hónapos kortól lassan vezetjük be az étrendbe, ha nem tejérzékeny a baba,
- aprómagvas gyümölcsöket (eper, málna stb) leghamarabb 18, de inkább 24 hónapos kor után adjunk,
- a baba 1 éves kor alatt semmiképp se egye azt, amit a család, egy éves kor fölött is csak a nem fűszeres, olajban tocsogó, zsíros ételekből kínáljuk meg, pl. párolt zöldség.

Az első kísérleteket kezdjük a gyümölcslevekkel, indításnak az almával. Ezt adjuk neki a délelőtti vagy délutáni evése előtt 2-5 kanállal. Másnap ha ízlett neki 5-10 kanállal. Harmadnap már megihat egy nagyobb adagot. Fontos, hogy ezeket mindig FRISSEN készítsük. A harmadik nap után már pépet is adhatsz neki.

Érdemes egyszerre csak 1 dolgot kóstoltatni, az allergia elkerülése végett. Én mindent 1 hétig adtam neki, így 1 hónap alatt 4 ízt ismert meg, most azokat keverjük. Ha valami nem ízlik kóstoltasd újra 1-2 hét elteltével!

Honnan tudhatod, hogy a babád már érett a hozzátáplásásra? Például onnan, hogy akármennyit is eszik sosincs jóllakva és ha a kanalat már nem nyomja ki a szájából a nyelvével.

A baba ételeit műanyag és üveg eszközökkel készítsük és tároljuk! (kivéve botmixer)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése