2012. június 13., szerda

Babaruhák folttisztítása

Ugyan nem közvetlenül az evéshez tartozik, de közvetve igen, hiszen mindenki tudja, hogy ahol egy éppen kanalazással próbálkozó baba van illetve ahol épp kezdik a hozzátáplálást sajnos a szép ruhácskákon könnyen lesznek foltok, még akkor is, ha előkét használunk. 

Ha evés közben nem lesz folt, akkor murphy törvénye, hogy amint levesszük a babáról az előkét összebukja magát vagy a lepedőjét (nálunk szerencsére máshova nem került folt). Ilyen ez, nem tud vele mit kezdeni az ember lánya. :-) 

Nekem egy szuper taktikám volt mindig, ha valami foltos lett:
1. mérlegeltem melyik típusú foltról van szó:
    - akkor is kijön, ha rajtahagyom napvégéig Barnin a ruhát,
    - vagy talán akkor sem jön ki ha azonnal mosom? (pl. narancs, paradicsom, alma, meggy, cékla, kaki) 
2. ha a mosásig elértem akkor először is folttisztító szappannal (én a DM saját márkás szappanját (Denk Mit)  használom, mert pont ugyanolyan szuper mint a Vanish, csak feleannyiba kerül) kidörgölöm a foltot. Ezután előveszek egy lavórt vagy a csapban bedugom a dugót és langyos vizet engedek, amibe Ariel folttisztító gélt teszek. Ebben áztatom kb fél órát, kiöblítem, majd újra bedörgölöm a foltot és beteszem a mosógépbe. 
3. Mosáshoz én a Dreft Sensitive Baby-t használom, mivel Barni ekcémás és csak attól nem lett baja. Ehhez öntök még kb. 30 ml Ariel folttísztító gélt.
4. Öblítőt nem használok, hanem ecetet és narancsolajat teszek a helyére. 
    Ruhákhoz: 15-20 ml 10%-os ecet + 4-5 csepp patikában kevert narancsolaj + 50 ml víz
    Pelushoz, előkéhez, lepedőhöz, törülközőhöz: 30 ml ecet + 10 csepp narancsolaj + 50 ml víz

Soha egyetlen ruhán sem maradt folt. Az ecet garantáltan gondoskodik a puhaságról és frissességről, arról nem is beszélve, hogy a fehér ruhák egyszerűen ragyognak tőle! És nem, nem ecetszagúak. :-))) Ekcémás babáknál tuti jó lehet, mivel ezzel a kis praktikával még egy vegyszerrel kevesebb ér a pici bőréhez. 
És még környezetbarát is. :-))))





13 megjegyzés:

  1. Narancs allergizál. Gyógyszertárban nem kevernek illóolajat. Folttisztító tele van vegyszerrel.

    VálaszTörlés
  2. Köszi az ötletet, Szandus, szerintem szuper dolgokat írsz, és tényleg beválik! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves blogger!

    Először is szeretném leszögezni, hogy nem kötöszködni szeretnék, hanem a véleményemet leírni!
    Lehet, hogy már törölt gyógyszerész hölgy nem a megfelelő stílusban írt megjegyzést, de az biztos, hogy segítő szándékkal. Sajnos manapság az embereknek rengeteg marhaságot el lehet adni mint pl az oxigénnel dúsított víz, lúgosítás vagy akár a homeopátiás szerek. Mindezekről rengeteg információ található az interneten. Felteszem a kérdést ezek tudományosan alátámasztottak??? Segítek NEM! Szóval szerintem nem törölni kell egy ilyen hozzászólást, hanem értékelni és nem kötöszködésnek felfogni. Miért vonja kétségbe egy 20 éves "sokat tapasztalt" fiatal anyuka egy komoly hivatással, szakmával rendelkező gyógyszerész véleményét aki ráadásul 5 évig egyetemen tanulja a kemikáliákat, azok hatását.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No komment. . . de így is lehet véleményt alkotni, szépen megfogalmazva, nem pedig abban a stílusban, mint a gyszerész hölgy. Mindenkinek van saját véleménye, de nem mindegy ezt hogy tálaljuk, szerintem. Ugyanakkor csak 1-et kiemelve, mint homeopátia. . . igenis nem kevés tapasztalata van a blogírónak, meg még pár édesanyának itt, és pozitív ez a tapasztalat, még ha nem is támasztja alá semmilyen tudományos kutatás.

      Törlés
    2. Először is nem kötöszködni hanem kötözködni! Szerény véleményem szerint senki nem vonta kétségbe a kedves névtelen kommentelő írását. Csak mert valaki valamit megtanult ~20 évvel ezelőtti tankönyvekből, attól még az nem biztos hogy helytálló. Változnak a dolgok, és sajnos a gyakorlat többször mást mutat mint amit a szakirodalomban találhatunk. Ez a blog segítő és nem oktató szándékkal jött létre, és lehet hogy nem tökéletes tudományos szempontból, de ha már egy embernek segít, már megérte. Ne vegyük el a Blogger kedvét áltudományos idejétmúlt dogmákkal.
      Egy rendszeres olvasó.

      Törlés
    3. Sajnos már törölt az a hozzászólás, hogy szinte le lett hülyézve egy szakember állítása, amit segítség képen írt. Nem kioktatás volt szerintem a célja, hanem a tisztánlátás. Nagyon sok butaság kering az emberek fejében, illetve tévhit. Nagyon tetszik az a hozzászólása, hogy:"Csak mert valaki valamit megtanult ~20 évvel ezelőtti tankönyvekből, attól még az nem biztos hogy helytálló." Ebben igaza van. De azt honnan tudja h 20 éve tanulta? És ha 20 éve akkor mi van? Semmi! Tájékoztatás céljából írom le, hogy a gyógyszerészeknek is folyamatos képzéseken kell részt venniük, bizonyos idő közönként akkreditációs pontokat kell szerezniük ezekkel a továbbképzésekkel, melyeknek a célja a folyamatos friss tudásanyag biztosítása. Igaza van változnak a dolgok és ennek megfelelően bővítik tudásukat.Ez a ne vegyük el a blogger kedvét áltudományos dogmákkal a legviccesebb. Pont egy gyógyszerész (akinek most már nem m dr van a neve előtt)nem fog áltudományos dolgokkal foglalkozni ellentétben másokkal. Lásd pl homeopátia. (itt jegyzem meg h nem akarok senki letéríteni a megszokott útjáról)

      Törlés
    4. Szerintem meg akinek nem tetszik ez a blog, az nyugodtan olvasson másikat, és hozzászólást se írjon, mert rengeteg bloghoz lehetne, ami nem éppen szakszerű.
      A gyógyszerész nem lett lehülyézve, én olvastam a választ.
      Az meg, hogy valaki fiatalon lesz anyuka, nem változtat azon a tényen, hogy gyermeket nevel és így ugyanazt tapasztalja, mint aki idősebben szül.

      Törlés
    5. Látom nagyon ráér, de akármennyire is okoskodik, itt nem lesz igaza. Én magasról teszek a doktori és egyéb címekre amik semmi másra nem jók, csak takarózni...Az ön által oly sokat emlegetett folyamatos képzések ellenére bőven akadnak olyan orvosok akik már régesrég kivont 'gyógyszereket' írnak receptre.. ennyit erről.. El kéne végre fogadni, hogy léteznek más alternatívák is a gyógyításban. A kedves doktorprofesszoratyaúristen gyógyszerészek pedig semmi mások, csak parányi eszközök egy jól bevált gépezetben, melyet úgy hívnak lobbi, biznisz, népirtás... Ugye ismerős?

      Törlés
    6. Kedves hölgyek!
      Nem akarok senki meggyőzni semmiről! Mint magán (férfi) ember olvasok ezt azt a neten. (nekem is júliusban született a fiam)
      Senki nem mondta, hogy a fiatal anyuka nem anyuka. persze neki is lehetnek tapasztalatai. Az hogy valaki hozzászólt, kiegészített egy információt nem hiszem h rossz akarásból tette.
      Molynak abban igaza van, hogy sok olyan orvos van akinek már rég otthon lenne a helye. (sajnos nincs elég orvos), és olyan is akad, hogy hibásan írja fel a gyógyszert. De könyörgöm ki az aki ezt észreveszi. Úgy van a gyógyszerész. Biztosan már önök/ti is tapasztaltatok olyat, hogy nem megfelelően lett felírva. sajnos én rengetegszer tapasztaltam. Abba a jól bevált gépezetben pedig pontosan azok a parányi eszközök az utolsó vonal, aki észreveszi, ha valami nem stimmel, nehogy túladagolás legyen pl.
      Vannak más más alternatívák a gyógykezelésben, de én realista vagyok és nem az alaptalan dolgokat részesítem előnyben. Persz egy szülő minden szalmaszálba belekapaszkodik ha gyermekéről van szó. teljesen érthető! Gondoljon csak bele kedves anyuka ha ne adj isten az ön gyermekével történik valami, pl ne adj isten rákos lesz -sajnos van ilyen- inkább nem viszi orvoshoz mert a természet gyógyász ezt mondta meg azt, inkább nem műtteti meg hanem beadja azokat a bogyókat amelyekben semmi hatóanyag nincs és réz táskában kell tárolni h meg legyen óvva a különböző sugárzásoktól? Melyiket választja?

      Törlés
    7. Rákos lesz? Elég idétlen példa ez azért ide.

      Törlés
  4. Kedves Petike!

    Senki nem vitatta a gyógyszerész kommentelő szaktudását, nem erről van szó. Talán ha a megfelelő stílusban írt volna, akkor én is úgy viszonyulnék hozzá.

    És lehet gúnyolódni, hogy én 20 éves sokat tapasztalt anyuka vagyok, de az anyuka tudja, hogy mi a legjobb a gyerekének, és amikor azt látom, hogy mindentől, de mindentől jönnek rajta elő a foltok és egyedül ez használ, akkor azt fogom mondani, hogy ok, ez egy jó módszer, elmondom másoknak is hátha segítek vele! Senki nincs arra kötelezve, hogy a blogon található recepteket és tanácsokat megfogadja illetve elkészítse, mindenki szabad akaratából jön ide olvasni, de aki csak szúrkálódik és okoskodik az nyugodtan mehet máshová is. :-)

    Ja, akkor biztos amiatt is hülyének lennék nézve, de nálunk eddig MINDEN homeopátiás gyógyszer bevált. De elnézést, lehet csak képzeltem. ;-)

    VálaszTörlés
  5. Kedves gyógyszerész hölgy!
    Azt hiszem, most kb. 30-an nevetünk rajtad (már ha tegezhetlek. . . ), ugyanis aki másokat lebecsül a koránál fogva, az maximum buta. És bocsásson meg nekünk, de a buta emberekben nem bízunk, viszont a saját tapasztalatinkban igen.
    Egyetem. . . hmmm. . . szép szó! Édesapámnak 5 diplomája van. Tehát ezek után valószínűleg ő mindent jobban tud mindenkinél. Csak az a furcsa, hogy ezt soha nem említette. Szerény, okos és ami a legfontosabb, senkit nem néz le, mindenkinek meghallgatja a véleményét.
    A mi Szandusunk egy szuper anya, aki rengeteget tud a gyerekekről, a betegségekről, ételekről és azokról a fránya homoeopátis szerekről.
    Még annyit, hogy szuper, álomba illő szülésem volt. És nem gyógyszerek segítettek, hanem a mi kis bogyóink. :)
    Egyébként rengeteg gyógyszerészt imádok. Ők segítőkészek, kedvesek és valószínűleg nem azért, mert az egyetem ezt tanulták. . .

    Bocsánat, de meg kellett védenem ezt a SOKAT TAPASZTALT (nem kérdés, kijelentés) fiatal anyukát. :)

    VálaszTörlés