2012. június 14., csütörtök

Mennyit és mit igyon a baba?

Nagy kérdés, főleg nyáron a melegben, hogy mennyit igyon a baba, hiszen rengeteget mozognak a csöppségek, ebből kifolyólag valószínűleg izzadnak is. Sok baba nem is nagyon kívánja a szilárd érteleket, csak a gyümölcsöket és inna, inna, inna egész nap. Semmi gond ezzel. :-)

A babánk napi folyedékszükségletét egy egyszerű számítással kiszámíthatjuk, 120-150 ml folyadék/ testsúlykilogramm. 

Alapul Barnit veszem, 13 kilós, tehát 13x120 ml = 1560 ml. Ez ugyan soknak tűnhet, de a babáknak a folyadékba beleszámít a tápszer is, illetve az anyatejes babáknál az anyatej. Ami még fontos, bele kell számolni a folyadéktartalmát a gyümölcsöknek, főzelékeknek, leveseknek is. 

Mikor itassuk a babát?
Két részre osztanám ezt a részt, mert külön kategória az anyatejes és a tápszeres/hozzátáplált baba.

Anyatejes baba:
Fél éves korig nem kell itatni, elég a picinek az anyatej. Ha szomjasnak látja az anyuka akkor sokszor szoptassa, illetve ha tényleg nagyon nagy kánikula van kiskanállal 1-2 kanál forralt vízzel lehet próbálkozni. 
Amint a hozzátáplálás megkezdődik 2 étkezés között érdemes megkínálni a babát vízzel, kanálból, pohárból, vagy itatópohárból. Ha eddig nem szokott rá a cumisüvegre akkor szerintem ne is szoktassa már rá az anyuka, mert megzavarja a szopizást is és nehéz átszokni róla a pohárra. 

Tápszeres baba:
A tápszeres babát már érdemes megkínálni vízzel a tápszer elfogyasztása után is, mert némelyik tápszer esetleg szorulást okozhat. Hozzátáplálás idején minden étkezés után kínáljuk meg továbbra is a babát. 


Mit igyon a baba?
Erről megoszlanak a vélemények, mindenkinek más a vesszőparipája. 

Teák:
A drogériákban találkozhatunk különböző gyógyteákkal, granulátumokkal, babateákkal, de akár mi is összeállíthatunk teafűből házi teát a babának (ánizs, édeskömény). Nekem az az egyéni véleményem a teákról, hogy egészségtelen rászoktatni a babát arra, hogy az innivalónak mindig kell, hogy valami íze és színe legyen! A tea akár cukros, akár nem roncsolja a fogakat, mert a benne lévő festékanyag elszínezi a fogzománcot. A cukros tea pedig még egészségtelenebb, a cukor hatásaival gondolom mindenki tisztában van.

Víz:
Mint tudjuk a víz a legjobb és legtermészetesebb szomjoltó, így szerintem ideális a babát erre szoktatni. A babák ösztönösen elfogadják a folyadékot, ha szomjasak, így könnyen rászoktathatjuk a babát a víz ivására. 
Használhatunk babavizet (Barni a mai napig azt iszik, de tápszerhez csapvizet használunk itthon, utazásnál babavizet ahhoz is), forralt vizet is. 

Gyümölcslevek:
Tele vannak vele a drogériák, 4 hónapos kortól kezdve. Azért érdekesek nekem, mert a 4 hónapos gyümölcslében hogy lehet narancs, málna, szőlő? Mindegy, tulajdonképpen ha gyümölcslevet szeretnénk itatni a babával akkor a lényeg, hogy olyat válasszunk, amiben nincsen hozzáadott cukor! Ugyan lehet, hogy 100 forinttal drágább lesz, de legalább nem teszi tönkre a fogait. A gyümölcsleveket is érdemes higítani vízzel, az ízének az intenzitásától függően 1/3 illetve 2/3 arányban. Készíthetünk házi gyümölcsleveket is, facsaró és gyümölcscentrifuga segítségével.

Zabtej/rizstej:
7 hónapos kortól ilyeneket is ihat a baba, kiválthatjuk vele a tápszert is, de amellé is ihatja. A zabtej táplálóbb, mert a glikémiás index szerint lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, míg a rizs gyorsan felszívódóakat. Ez azt jelent, hogy a baba gyorsabban éhes lesz tőle. Főzéshez is tökéletesek.

Utószó: 
Ha már cukros löttyöt iszik a gyerek legalább ne cumisüvegből tegye, mert a cumi akkor is áztatja a fogát, ha nem szívja, hiszen folyik. Igyon pohárból vagy itatópohárból, mert abból csak akkor jön a folyadék, ha szívja. 






1 megjegyzés: