2012. július 3., kedd

Köles tonhallal és padlizsános paradicsomszósszal 12+

Ha az első életévét betölti a baba szinte már mindent ehet, de azért továbbra is vannak kerülendő dolgok (aprómagvas gyümölcsök, nyers tojást tartalmazó élelmiszerek, penészes illetve lágy sajtok, tengeri herkentyűk (polip, rák stb), amerikai mogyoró (3, de inkább 4 éves korig!). Viszont kitárul a világ a reformélelmiszerek és a teljes kiőrlésű gabonák felé. Ehetnek már kölest, árpát, hajdinát is. 

Mi mindet nagyon szeretjük, de személyes kedvencem a köles, ami egy igazi szupergabona: megszépíti a hajat és a körmöt, rendkívül erős immunerősítő hatása van, segíti az emésztést, lassítja az öregedést, erősebbé teszi a fogzománcot. Minden héten ajánlott egyszer fogyasztani rizs helyett vagy desszertként (felfújt, puding, kása), mert a tápanyagértéke is nagyon magas, igazán laktató étel. 

A tonhal is egy éves kortól fogyasztható, olajos változatot válasszunk, de szűrőn át mossuk le róla az olajat (az íze bennemarad a halban és ez a fontos!). A babák gyomra számára a túlzott olaj és zsíradékfogyasztás hashajtó hatású lehet. Viszont a tonhal nagyon egészséges, remek omega 3 zsírsav felszívódás forrás. Hetente egyszer úgyis kell halat enni a babának, ez minden második héten legyen tonhal! :-)

Barninak ma készítettem először, remélem hozzám hasonlóan szeretni fogja! :-)

-15 gramm köles
-25 gramm tonhal (egy kis 52 grammos rio mare konzerv fele)
-3 ek. padlizsános paradicsomszósz
-2 dl víz.

A kölest felteszem főlni a 2 dl vízzel. Amikor puha elzárom alatta a gázt, fedőt teszek az edényre és még 20 percig hagyom a vízben, hogy dagadjon. A maradék vizet leöntöm róla, a kölest a baba tányérjába teszem. A tonhalat szűrőbe teszem és addig tartom a hideg csapvíz alá, amíg tiszta víz nem folyik le róla. Összecsipkedem és a kölesre szórom. Rákanalazom az öntetet, elkeverem és kész is. 

Nem nagy adag, de mivel a köles laktató ezért ebédre pont elég. 

Kb. 220 gramm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése