2012. május 7., hétfő

A glutén tartalmú ételek bevezetése

Mindig aktuális kérdés az aggódó anyukáknak. A közhiedelemmel ellentétben nem kerülhető el a cölikália, azaz a lisztérzékenység a glutén minék későbbi bevezetése az étrendbe. A mai álláspont az, hogy leghamarabb 4 hónapos kortól vezessük be tápszeres baba esetében, és a 'lisztes' dolgokkal ismerkedjen meg a csecsemő legkésőbb 7 hónapos kora előtt. 

Hogy is kezdjük?

Leírom az általam alkalmazott módszert:

-Mivel Barni 3 hónapos korától tápszeres lett teljesen, de 2,5 hónapos korától már hozztápláltunk, így 4 hónapos korára már ismert 4 fajta gyümölcsöt (alma, őszibarack, banán, meggy). Ezekhez a pürékhez tettem egy héten keresztül minden nap egy fél babakekszet. (Detki Bio-t)

-Ahogy már jobban elkezdett fogdosni és érdeklődni a kézzel fogható ételek iránt, a kezébe is adtam a kekszet, hagy majszolja. Fontos, hogy ilyenkor mindig üljünk ott a babával, mert bár többnyire ilyenkor még nincs foguk, de a harapás mint tudjuk nem a fogaktól függ, hanem az állkapocs erősségétől. 

-6-7 hónaposan már adhatóak az extrudált búzák is, például kölesgolyó, buláta, tönkölybúza, puffasztott rizs, abonett és társaik. Ezeket a baba már ügyesen megfogja és meg is eszi, mivel a nyála szétolvasztja. Fogak se kellenek hozzá.

-6 hónapos kortól főzhetünk a babának rizst, eleinte teljesen pépesítve, később 8 hónapos korában már csak a zöldségbe belekeverve a főtt rizs szemeket. 

-8 hónapos kortól adható a babának durumbúzából készült TOJÁSMENTES tészta is.

-Pép formájában még mindig ott vannak a tejpépek, gabonapépek. Ezek közül a 4 hónaposak még nem, de 6 hónapos társaik már tartalmaznak glutént. 

-7-8 hónaposan már a baba kezébe adhatunk egy fél kiflit, hagy rágcsálja. Ezzel is ismerkedik az új ízzel, ráadásul még a viszkető ínyének is jót tesz. Ezzel ne váltsunk ki étkezést, inkább csak próbálkozás szintjén.

-9-10 hónaposan a baba már ehet velünk vajas kalácsot, vajas kenyeret/kiflit/zsömlét. 

-Házilag készíthetünk neki tejberizst, illetve kisebb korban tejpépet. 

És ezzel gyakorlatilag végig le is vezettem a bevezetést, a végén a baba már ehet velünk szendvicset, körülbelül 10-11 hónaposan. 

Fontos, hogyha pékárut eszik akkor ne magvas termékeket válasszunk, nehogy félrenyelje!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése