2012. január 31., kedd

Édesburgonya (batáta) - karfiol 6+

Tegnap a piacon járkáltam és már régebb óta ki szerettem volna próbálni Barninak a batátát, mert szereti a narancssárga zöldségeket az édessége miatt, hát gondoltam veszek édesburgonyát és kipróbáljuk. 

Számomra és szerintem sokak számára ismeretlen még ez a finom zöldség, úgyhogy beillesztenék róla egy kis ismertető félét:

'A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező gumós zöldség. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Magas szénhidrát (9%), fehérje (10%), A vitamin (béta-karotin), B-6 (19%) és C-vitamin  (35%) tartalma miatt nagyon ajánlatos a rendszeres fogyasztása.  Erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukor szintet továbbá megelőzheti a bél, gyomor és vese rákot.  Különösen tanácsos gyomorfekélyben, asztmában szenvedők, szívproblémákkal küszködők és diabetikusok számára. A batáta glikémiás indexe alacsony (54), a főtt burgonyához hasonló (56). Illóolaj tartalma pedig sajátos ízt kölcsönöz.'

-2 nagyobb rózsa karfiol, megmosva
-1 közepes batáta fele, pucolva, kockázva
-4 jégkocka zöldségleves vagy 10 ek más folyadék
-1 kk. repce vagy olívaolaj

A batátát felteszem főni, és 10 perc múlva hozzáadom a karfiolt is. Közben kiolvasztom a kockákat a mixer edényében. A főtt zöldségeket rászedem és összemixelem. Hozzáadom az olajat és elkeverem.

Kb. 160 gramm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése